TAMOP

Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

8181 Berhida, Kossuth Lajos út 11.

Tel.: 88 455 184 és 88 586 680 e-mail: adyiskola@altisk-berhida.sulinet.hu


RENDEZVÉNYEK

2016/2017


 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a „Berhidai Iskoláért Alapítvány”!

Adószáma: 18920604-1-19

Köszönettel:

Ady Endre NNNY Általános Iskola és AMI tanulói és dolgozói


Családi nap 2017. 06.15.

családi nap


Zölden jobb                                   

z

 
A #zöldenjobb elnevezésű kezdeményezés a közösségi média erejét felhasználva kívánta megszólítani az interneten sok időt eltöltő fiatalokat, és környezetvédelemre valamint szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzi őket. A szervezet arra buzdítja a fiatalokat, hogy fotózzák le magukat egy zöld pólóban vagy zöld ruhában és osszák meg a képet, ezzel is kifejezve a környezettudatos magatartás iránti elkötelezettségüket. A kezdeményezéshez olimpikonok, művészek és médiaszemélyiségek is csatlakoztak. A mozgalmat a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan hívták életre, melyhez iskolánk is csatlakozott.


Erzsébet táborban járt az alsó tagozat

 Az a megtiszteltetés ért minket, hogy elsőként fedezhettük fel a zánkai Erzsébet tábort.
Május 24-én, szerdán délelőtt indultunk. Már a buszon nagyon jó hangulat kerekedett. Dalos kedvű csapat haladt Zánka felé.
Délben a regisztráció után már ebéddel vártak bennünket, ebéd után pedig bevettük a programokban dúskáló tábort.
14 órától szafari hangulatú célbadobás, célbalövés, távcsöves állatkeresés, 15 órától sétahajózás várt bennünket. A Balaton meghódítása után folytattuk a programok elfedezését. Voltak, akik íjászattal, mások célbalövéssel vagy éppen a trambulinnal ismerkedtek. A vacsorát mozielőadás követte. A Vaiana című Disney rajzfilmet néztük meg.
Második napunk sem volt unalmas a táborban.
Reggelit követően hatalmasat sétáltunk, játszótereztünk. Ebéd előtt még belefért egy kis kézműveskedés, fonás is, ahol az indián fonást, csomózást tanulhattuk meg.
A délután megint a sporté, a szabadtéri játékoké volt a főszerep. Trambulin, kerékpári ügyességi verseny, és a már nagyizgalommal várt gokart.
Esti programunk zárása  ismét mozielőadás volt, most a Dzsungel könyve című animációs filmet néztük meg. Eseménydús, programokkal teli 2 napot töltöttünk az Erzsébet táborban, ahol mindenki jól érezte magát, és gazdag élményekkel jöttünk haza.
Várjuk a folytatást! Jövőre veletek ugyanitt!
                                                                                                          Benczik Gabriella, tanító2017. 05.15.: Németh Zsanett
olimpikon, iskolánk volt tanulója
a Berhidai Kultúrház meghívására érkezett városunkba, ahol bemutatta birkózó pályafutását. Így írt erről a közösségi oldalán:

"Szeretném megköszönni a Berhidai Kultúrház meghívását, ahol lehetőségem volt beszélni birkózó pályafutásomról, a kezdettől – napjainkig. Köszönöm, hogy jelen volt nevelőedzőm Nesó Sándor, aki Papkeszin még mindig tanítja a birkózó ifjúságot Rupp Józseffel közösen.
A délelőtti találkozón a volt általános iskolám felső tagozatos tanulóival és nevelőivel találkoztam. Az élménybeszámoló után látogatást tettem egykori iskolámban, ahol megismerkedtem a jelenlegi igazgatónővel, s az alsó tagozatos tanulókkal is találkozhattam.
A délutáni eseményen jelen voltak a papkeszi ifjú birkózói, mely nagy öröm számomra, hogy továbbra is a nevelő egyesületem sikeresen működik.
Köszönöm a berhidai önkormányzat figyelmességét, köszöntését."
                                                                                                        forrás: facebook.com

zsanett
Kedves Zsanett! Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk az iskolánk - az egykori iskolád - felső tagozatos tanulóival ezen az értékes, érdekes találkozón, tartalmas beszélgetésen! Feszült figyelemmel hallgattuk, szinte ittuk a szavaidat. A gyerekek az iskolában utána még sokáig emlegettek, beszéltek rólad. Volt, aki azt mondta, hogy te lettél a példaképe. Még egyszer köszönjük neked, a Bajnoknak, hogy ellátogattál hozzánk, és megismerhettük a sikeres, de mégis szerény, rendkívül szorgalmas, törekvő Németh Zsanettet!
Kívánjuk, hogy a további álmaid is váljanak valóra!


Büszkék vagyunk rád!


Néphagyományok

Iskolánk szívesen eleveníti fel a néphagyományokat. A februári busójárás és kiszebáb égetés után május egyik régi, kedves népszokását, a májusfa-állítást idéztük fel a gyerekekkel. Az iskola udvarán a 7. osztály tanulói feldíszítették a májfát, majd a lányok énekeltek, röviden ismertették a diákokkal a májusfa történetét, miközben a fiúk kikötözték és leásták a fát. Hónap végén rövid körjáték kíséretében kitáncoljuk a májusfánkat. Reméljük, hogy egy újabb hagyományt indítunk el iskolánk életében.

Slemmer Edina, pedagógusFöld napja vetélkedő 2017.04.25.
f

Iskolánkban 9. alkalommal rendeztünk vetélkedőt a Föld napja alkalmából. A felső tagozatosok közül 16 tanuló jelentkezett a játékos versenyre, minden évfolyamból 4-4 fő. 
Egy képzeletbeli utazásra mentünk Lefkada szigetére, és ezzel kapcsolatos feladatokat oldottak meg a gyerekek: tájékozódtak a térképen, távolságot, utazási időt határoztak meg, vízről szóló totót töltöttek ki, energiaforrásokkal kapcsolatos tesztet oldottak meg, valamint ügyességi- és kreatív feladatokat végeztek.  
A jó hangulatú vetélkedőn Gráczerné Szabó Erzsébet, Pintér Ferencné és Móroczné Csibra Laura értékelte a csapatokat. Köszönjük munkájukat! 

Borai Tamás és Borainé Rozner Kinga, szervezők


t

Rendhagyó történelemóra

2017.04.25.


OVI-SULI

A tanév során heti egy alkalommal ovis sportot tartottunk, amin szép számmal vettek részt a nagy csoportosok. 
Április 5-én délután szeretettel vártuk a leendő 1. osztályosokat iskolánkba.
A tavaszra hangolódva készültünk kis vendégeink fogadására.
Elsőként rövid interaktív-táblás angol foglalkozáson vehettek részt, majd megnézték a nemzetiségi németet tanuló 3. osztályosok táncát.
Ezután állatokat színeztek megadott szám szerint, majd tavaszi virágokat ragasztottak, színeztek a kicsik néhány 4. osztályos diák segítségével. A közelgő húsvétot nyuszis mondókával köszöntöttük.

A szülők kérdéseire az igazgató néni adott tájékoztatást.

Sajnáljuk, hogy kevés volt az érdeklődő, pedig a tanító nénik nagy örömmel és sok energiával készültek erre a kora délutáni órára.

további képek
ovi                          ovi2Ifjúsági Katasztrófavédelmi vetélkedő-3 továbbjutó csapat

    Mondanom sem kell, mennyire fontos dolog, hogy a lakosság - természetesen diákjaink is -, jól ismerjék a veszélyhelyzeteket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hétköznapokban mire kell figyelni, milyen katasztrófák történhetnek velünk, hogyan kezeljünk egy sérültet, mit kell tenni, ha valahol tűz üt ki,…..és sorolhatnám még nagyon sokáig a listát, de inkább csak annyit mondanék, hogy nagyszerű kezdeményezésnek találom a Katasztrófavédelem  szerve által évente meghirdetett vetélkedőt, mely hozzájárul az ismeretek széles körben való terjesztéséhez. Gondolom, abban mindenki egyetért, hogy ez nem csupán egy vetélkedő, hanem rendkívül hasznos, sőt mindenki számára fontos információkat közvetítő kezdeményezés és olyan témákat vet fel, amelyek bárkivel, bármikor megeshetnek, ennek ellenére az ezzel kapcsolatos ismeretek a lakosság körében mondhatni igen hiányosak, így csak bíztatni tudok mindenkit, hogy nevezzen be és készítsen fel minél több gyermeket erre az alkalomra, mert sosem lehet tudni, mikor van szükség akár az életmentésre is.
    Idén ismét, most 6 csapattal vettünk rész a március végén megrendezett katasztrófavédelmi vetélkedő első online fordulóján. A vetélkedőhöz minden évben felkészülési anyagokat is kapnak a gyerekek, s a megmérettetés 1. lépéseképp 60 kérdésre kell válaszolniuk azonnali reagálással, vagyis kérdésenként 30 mp áll rendelkezésükre a helyes válasz megtalálására. Ez a fajta módszer többféle aspektusból is fejleszt. Egyrészt  a 4 fős csapatoknak közös erővel, tehát összefogva kell megoldaniuk a feladatokat, ami az együttműködési készségeket, társas viselkedést, problémamegoldó gondolkodást, szociális kompetenciákat fejleszti, másrészt az időtartam rövidsége miatt az összhang, az összpontosítás, a különféle tippelési technikák elsajátítása, vagy az egymás közötti bizalom kerül előtérbe. Gyors döntéseket kell hozni, precízségre szükséges törekedni, mindez igényességet kíván meg a feladat iránt.
6 csapatunkból 3 továbbjutó lett a területi fordulóba, amit április 12-én rendeznek meg Pétfürdőn. Reméljük ott is hasonló sikerekkel gazdagodunk.
Miénk az I. díj
    Peremartonban a II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola által Rákóczi Napok keretében megrendezett szavaló versenyen iskolánk 9 tanulója vett részt. A nagyjából 55 főnyi lelkes szavazó csapat 4 iskola diákjaiból állt össze és töltött egy kellemes irodalmi délutánt, példásan tartva a szállóigévé vált mondást, miszerint: „Aki a verset szereti, sosem lesz szomorú”. A szavaló „tömegből” elbűvölő személyiségével, kiváló tehetségével kiemelkedett Vass Vivien 7. osztályos tanulónk, aki a kedvenc versével a közönséget és a zsűrit is meggyőzte szuggesztív előadásmódjával arról, hogy méltó az I. helyezésre. Így számunkra ez az alkalom is sikerrel zárult, büszkék lehetünk tanítványunkra.

 Különdíjas szereplés a kistérségi szavalóversenyen

   Minden év márciusában rendezik meg a kistérségi szavalóversenyt Várpalotán a Thury-vár gyönyörűen megújult termében, ahova a kistérségből iskolánként 1 fő alsós és 1 fő felsős tanuló képviselheti az intézményeket, mégpedig az, aki  saját közegében a legjobbnak bizonyult. A megmérettetés, így erős mezőnyben történik, s a részt vevő gyermekeknek komoly kihívást jelent a felkészülés.  A téma is mindig komoly, nemes feladat elé állítja az érintetteket. Idén az Arany-emlékévhez kapcsolódva Arany Jánostól, ezen kívül Illyés Gyulától és Nemes Nagy Ágnestől lehetett megfelelő verset választani. Miden alkalommal színvonalas szerepléseket, művészi előadásokat hallhatunk a részt vevőktől, s a zsűri igen nehéz helyzetben van a döntést illetően. Irodalomkedvelő diákjainkat nézőnek is szívesen viszem erre és más hasonló programokra, mert kiváló esztétikai élményt nyújtanak és tanítanak a vers szeretetének fontosságára, továbbá mindig kapunk valami
Határtalanul! Utazva tanulj! „útravaló gondolatot” ami segít eligazodni 1-1 döntéshelyzetben, 1-1- kedves üzenetet, mely örök életre megszívlelendő, s a zsűri építő kritikáját, amiből a továbbiakra útmutatás, tapasztalatot szerezhetünk.
Az idei alkalom számunkra nagy sikerrel zárult, hiszen 7. osztályos tanulónk, Vass Vivien a felsős kategóriában Különdíjas lett, továbbá iskolánk tavaly elballagott tanulója, Loridán Kitti a középiskolás kategóriában a Faller Jenő Szakképző Iskola képviseletében II. helyezést ért el. Példás tehetségük, szorgalmuk ezúttal meghozta gyümölcsét, s reményeink szerint e képességüket továbbra is kamatoztatják.

Megyei szavalóversenyen jártunk

Március 26-án Gyulafirátóton vettünk részt 3 tanulóval a megyei szavalóversenyen, ahol immár sokadik alkalomal rendezték meg e rangos eseményt, melyen a Veszprém megyei iskolák kiváló szavalói szavalói mutathatják meg tudásukat.

Ebben az évben is, mint mindig egy bizonyos témához kötötték a vers választást, most a hétköznapi hősök bemutatására, ábrázolására központosítottak a verseny meghirdetői. A mintegy harminc szavaló két verssel készült, így az igen tartalmas irodalmi délután alkalmával a részt vevők körülbelül 60 szavalatot mondtak el. A színvonalas előadások már-már művészi teljesítménnyel is felértek. Így a zsűrinek igazán nehéz dolga volt a döntés meghozatalát illetően, a zsűri elnöke kellőképpen méltatta a szavaló diákokat. Mindenki kapott az újonnan megismert vagy újra felfedezett versek mellet néhány jó tanácsot, építő kritikát, hasznos tapasztalatot is a tarsolyába. Mindig nagy örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk rangos eseményen. s mi is megcsillogtathatjuk tudásunkat a legjobbak között, hasznos útravaló gondolatokkal gazdagodhatunk.

Kiemelkedő tehetsége, eredményes munkája révén a Veszprém Megyei Tankerület ajándékában részesült tanulónk

A tavaszi szünet idején kaptuk a hírt, hogy egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanuló részére laptopot ajándékozna a Veszprém Megyei Tankerület. A választás Vass Vivien 7. osztályos tanulóra esett, ennek okát az alábbi méltatás jól példázza. Vivien kiváló tehetsége, szorgalma, kitartása, s szavalóversenyeken sorozatosan elért kiemelkedő eredményei révén nyerte el e kitüntetést, mely számunkra nagy büszkeség, számára pedig egy nagy meglepetés és különleges ajándékban részesülés volt. A meglepett lány végtelenül meghatódott a kitüntetés miatt, reméljük továbbra is folytatja diadalútját, s nem felejti el, mindez mire kötelez.

Császár Zsuzsanna pedagógus

Víz világnapja az Ady suliban

víz

A víz mindannyiunk számára létfontosságú, pótolhatatlan kincs, amit nem szennyezhetünk, pazarolhatunk. Ennek a szemléletnek a kialakítását már kisgyermekkorban el kell kezdeni, hogy felnőttként már természetes legyen a takarékos vízhasználat és környezetünk óvása.
Tanítványainkkal e fontos kérdés körüljárására tartottunk projekt délutánt, melynek keretében filmvetítés, vetélkedő, közös rajzolás segítette annak megértését: a víz érték, vigyáznunk kell rá! Élmény volt számunkra, hogy sikeresen alakítottuk ki élő kép formájában a „víz” szavunkat, ezzel is emlékezetessé téve a nap eseményeit.


Berhida, 2017. március 30.
Somogyiné Lukács Emőke
ökoiskolai koordinátor

Sporteseményeink

 A mezei futó versenyen, melyet  2017. március 13-án Pétfürdőn rendeztek meg, 292 gyerek indult, ami  rekordnak számít. Iskolánkból 16 gyermek versenyzett, ebből különböző korosztályokban 5 fő került az első 10-be. Számunkra nagyon fontos a sport területén kiemelkedő gyermekek tehetséggondozása, így mindig örülünk az ilyen alkalmaknak.

Csapatainkkal részt vettünk a 2017. március 30-án megrendezett labdarúgó Diákolimpián, Várpalotán. A IV. korcsoportban összesen 8 csapat vett részt a tornán, ebből megszereztük a továbbjutást jelentő 2. helyet. Így vágtunk neki a döntőnek április 10-én, ahol sikerült a dobogó harmadik fokára felállni és megszerezni a bronzérmet a gyerekek és pedagógusaik nagy örömére. Májusban pedig várjuk a kisiskolásoknak külön meghirdetett versenyt.

Jánosiné Kudar Edit pedagógus


Nemzeti ünnep

Március 15.

m15


Megtisztelő meghívásban részesültünk az Ukrán Kultúra Napja alkalmából

      2017. március 4-én Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége az Országos Ukrán Önkormányzattal közösen több rendezvénnyel méltatta a magyarországi Ukrán Kultúra Napját, mely rendezvénynek egy részén iskolánk 5 tanulója a Várpalota Város Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat meghívásából vehetett részt a Duna Palota koncerttermében, ahol az ukrán vasárnapi iskola, a Magyarországon élő ukrán zeneművészek, valamint az ukrajnai „Stankovychfest” nemzetközi művészeti vetélkedő nyerteseinek gálakoncertjére került sor. A program alkalmával gyermekeink az ukrán kultúrával, nyelvvel és az ukrán művészet jeles képviselőivel ismerkedhettek meg többek között a rendezvényt megnyitó Nepop Ljubov (Ukrajna magyarországi nagykövete), Jurij Kravcsenkó (az Országos Ukrán Önkormányzat elnöke),továbbá Hartyányi Jaroszlava (az ukrán közösség parlamenti szószólója) társaságában, majd ezt követően az Országos Ukrán Önkormányzat székhelyén állófogadáson vehettek részt, majd pedig megtekinthették a Citadelláról nyíló páratlan kilátást és a Gellért szobrot esti pompázó fényekben.
      E meghívásra azért kerülhetett sor, mert tehetséges gyermekeink (Pfeifer Viktória, Vass Vivien, Loridán Kitti, Lakatos Georgina, Borzas Viktória) a Várpalota Város Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatának  már több rendezvényén is sikerrel szerepeltek, így mintegy jutalomként vehettünk részt a színvonalas eseményen, ahol fontos és mindenki számára megszívlelendő tanúságként hangzott el a kultúra szerepéről az alábbi szöveg: „…a kultúra elősegíti a nemzeteknek, hogy jobban megértsék egymást…”. Úgy gondolom, ezzel a megállapítással, mi pedagógusok, mindannyian szívesen azonosulunk, mint ahogy számos programunkat és mindennapi életünket is átszövi a kultúra, mikor épp megismerjük, befogadjuk, megmutatjuk, tanítjuk, tanuljuk, átadjuk,…saját és más népek kultúráját 1-1 ilyen, a maihoz hasonló alkalommal.


Császár Zsuzsanna
pedagógus


A Reformációra megemlékező kiállítás megnyitóján való szereplésre is kaptunk felkérést

     
2017.03.03-án a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban került megrendezésre a „Pétfürdő Értékei” Alapítvány szervezésében a "A Reformáció a művészet visszatükröződésében" – Kiállítás és vetélkedő program keretében a Reformáció 500. évfordulója alkalmából hirdetett REB-16-PROGRAM pályázati kiírás felhívására megírt és elnyert 300.000 ft értékű keretből a Reformációs Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásának köszönhetően a „Reformáció képekben” című kiállítás – a program első elemeként - melynek műtárgy anyaga Varga József keze munkáját dicséri. A megnyitón a kiállítás műtárgyanyagának részletezésen és a művész bemutatkozásán kívül a reformáció eseményeit felelevenítő, a máig is őrzött hagyományokat emlegető, s a jelenlegi életben való párhuzamokat fejtegető beszédeket hallottunk, továbbá kapcsolódó bibliai idézeteket, tanításokat mind Budai László kuratóriumi elnök, mind Lukátsné Orovicz Piroska református lelkész és nem utolsó sorban a bemutatkozó Varga József fotós, művész elhangzó beszédeiben. A megnyitó adott alkalmat 1 jelenlegi diákunk: Vass Vivien 7. osztályos és 1 volt tanítványunk: Lakatos Georgina 10. osztályos tanuló számára, hogy ezúttal is elbűvöljék közönségüket alkalomhoz illő, megfelelő versválasztással, kiváló, felkészültséget tükröző előadásmódjukkal, megfelelő, ízléses, esztétikus megjelenésükkel. A megnyitót követően páratlan esztétikai élményben részesülhettünk a művészien kidolgozott, megkomponált fotókban és a kiállítási anyagok elhelyezésének zseniális kompozíciójának megtekintése révén, majd a részt vevőkkel közösen kötetlen beszélgetésre, tapasztalatcserére nyílt lehetőségünk az állófogadáson.
      Igazán megtisztelő volt számunkra, hogy ezen ünnepélyes keretek között volt lehetőségünk szerepelni.
     A program egy következő elemeként 03.10-én szintén a Pétfürdő Közösségi Ház és Könyvtár ad otthont a „Ki Mit Tud a Reformációról” című vetélkedőnek, melyen iskolánk tanulói is több csapattal részt vesznek.

reform
A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából szerepelhettünk


      Várpalota Város Önkormányzata, a THURY-VÁR Nonprofit Kft. – Krúdy Gyula Városi Könyvtár, valamint a PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma megemlékezést tartott a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából 2017.02.25-én Várpalotán, a PSZC Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium épületének aulájában.
     A műsort, amelyen megjelent Várpalota Polgármestere és azok a hősök vagy hozzátartozóik, akik a kommunizmus áldozatai voltak. Együtt emlékeztek azokra, akik már nem lehetnek közöttünk, majd  emlékérmet vehettek át Campanari- Talabér Mártától az jelenlévő áldozatok, valamint az elhunyt áldozatok hozzátartozói. Ezt követően a program további részében koszorúzás történt, majd mini konferencia keretében értékes előadásokat, és egy könyvbemutatót hallhattak a részt vevők.
    A színvonalas műsor megnyitójára iskolánk két diákját kérték fel szereplésre. Az alkalomhoz megfelelő versekkel készítette fel Vass Vivien és Pfeifer Viktória 7. osztályos tanulókat magyar tanáruk, Császár Zsuzsanna tanárnő. A lányok tapsot és nagy dicséretet kaptak a közönségtől.


FARSANG

k

t      r

buso

 2017. 02. 24.  

zkg


Tisztelettel adózhattunk a Danobius Gellért Hotel pulpitusánál állva az 1956-os hősök előtt


      2017.02.10-én iskolánk két  jelenlegi  (Vass Vivien és Pfeifer Viktória) és egy korábbi tanulója (Loridán Kitti) tehetségük révén, civil kapcsolataink által a „Mozaikszilánkok 1956-ból” elnevezésű megemlékező konferencián való szereplésre, irodalmi est megvalósítására kaptak felkérést Budapestre a Danobius Gellért Hotelbe, melyet a „QARDASLIG” Magyar-Azeri Együttműködési Egyesület szervezett az 1956-os Forradalom és Szabadságharc  60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatása által, mely támogatásból a KKETKK-56-P04-0230 kódszámú pályázat útján 1.000.000 Ft összeget nyertek - egyéb programok mellett (élő történelemóra,  történelmi kirándulás ’56 nyomában) -,  Konferencia és koszorúzás, valamint  Irodalmi Est komplex együttesére.
       A koszorúzás alkalmával a Corvin-közbe látogattunk, a ”Pesti srác” szoborhoz közösen, s együtt felelevenítettük az emlékműhöz kapcsolódó történelmi eseményeket, majd megkoszorúztuk a szobrot. Diákjaink a Danobius Gellért Hotel pulpitusánál  helyüket megállva, komoly művészi teljesítményről tettek tanúbizonyságot, melyet a közönség is üdvözült. A konferencia előadói és vendégei között  voltak történészek, nagykövetek, külföldi vendégek, színházi szakemberek és egy operatőr is. Mindannyian felfigyeltek tanulóink tehetségére, s kapcsolat felvétel, illetve további együttműködés céljából kerestek fel minket a programot követő fogadáson.       Egyébként összesen 9 fővel képviseltettük magunkat a programon, de bátran mondhatom, hogy a csupán „vendégként”érkezőket is elbűvölte az impozáns környezet, 1. osztályú kiszolgálás és a tartalmas előadások, irodalmi megnyilvánulások, beszélgetések, tapasztalatcserék.

GellértGellértGellért


Az „Egy napos királyság”

(a szegedi Mandula Színház előadása)

Ki ne hallotta volna Mátyás király nevét?

Február elején ellátogatott hozzánk, a berhidai Ady iskolába. Elhozta magával udvari főtanácsadóját. Ő mesélt nekünk Lusta Péterről, aki mindig csak aludt és a királyt irigyelte, mert szerinte az ország vezetője sosem csinál semmit.
Mindez Mátyás fülébe jutott, aki elhatározta, hogy megleckézteti ezt a semmirekellő, nagyszájú legényt. Kinevezte egy napra királynak.
Péternek ezen a napon – a gyerekek segítségével – üdvözölnie kellett egy hercegnőt, majd egy töröktől megvédte a királyt, aki különböző tréfás feladatokkal próbára tette a magyarságot. Végül szoborparkot kellett létrehoznia pillanatok alatt, majd ugyanolyan gyorsan el is kellett tüntetnie. A gyerekek siettek Péter segítségére, akik a bátorságot, az észt, az erőt és a szépséget formálták meg.
Péter rájött, hogy nehéz munka a királyság. Hazament falujába, ahol szorgalmas favágó vált belőle.
Sokat nevettünk és nagyon jól éreztük magunkat az előadáson.

mese

karácsony

Adventi gyertyagyújtások

advent1  advent2

Nálunk járt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum

November 22-én a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum múzeumpedagógusai nagyszerű programot hoztak ki az iskolánkba.

A „Német nemzetiségi kultúra Veszprém megyében” című múzeumpedagógiai foglalkozáson, 2 tanórán vehettünk részt az iskola nemzetiségi német nyelvet tanuló felső tagozatos diákjaival. A csoportfoglalkozásokon a Veszprém megyében élő németek szokásait, hagyományait, ünnepeit / az emberélet fordulóit (születés, lakodalom, halál) és a kalendáris ünnepeket (karácsony, farsang, húsvét) /ismertük meg játékos formában. Szakrális tárgyak, viseleti darabok, német feliratos tárgyak segítségével lehetett képet alkotni a tárgyi világ sajátosságairól, a tárgyak világa mögött rejlő szokásrendről. A diákok a tárgyakat kézbe vehették, fényképfelvételek, beszélgetés és magyarázó vetítés segítségével értelmezték, játékos feladatokat oldottak meg. Nagyon jó hangulatú órákban volt részünk.

Köszönjük a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy támogatta és megszervezte számunkra az érdekes és hasznos programokat.                Gráczerné Szabó Erzsébet, tanár


Ady napok
2016. november 16-18.


Kistérségi Ady-napi szavalóverseny

1989-ben vette fel az iskolánk Ady Endre nevét. Azóta minden évben megszervezzük, egyéb rendezvények mellett, a nyitó napon a nagy érdeklődésre számot tartó szavalóversenyt. Az idén 6 iskola 32 legjobb szavalója mondott verset. Az értékes jutalomkönyvekért köszönet illeti az iskolai Alapítványt, a megvendégelés finanszírozásáért pedig a Diákönkormányzatot.

Eredmények:
 1-2. osztály
 I. helyezett: Kovács Gabriella, II. Rákóczi Ferenc NNNY Általános Iskola, Peremarton
 I. helyezett: Kovács Zsófi, Ady Endre NNNY Általános Iskola és AMI, Berhida
 II. helyezett: Veres Balázs, Nepomuki Szent János Általános Iskola, Várpalota
 III. helyezett: Takács Barnabás, Csajági Református Általános Iskola, Balatonfőkajár
 Különdíj: Czirák Lili Anna, Ősi Oktatási Központ

 3-4.osztály
 I. helyezett: Csík Gergő Barnabás, Ősi Oktatási Központ
II. helyezett: Kovács Olivér, II. Rákóczi Ferenc NNNY Általános Iskola, Peremarton
III. helyezett: Borbás Bernadett, Csajági Református Általános Iskola, Balatonfőkajár
III. helyezett: Keresztény Kincső, Nepomuki Szent János Általános Iskola, Várpalota
Különdíj: Taszári Fédra Melitta, Ady Endre NNNY Általános Iskola és AMI, Berhida

 5-6. osztály
 I. helyezett: Néber Donát, Csajági Református Általános Iskola, Balatonfőkajár
 II. helyezett: Oláh Míra, Ady Endre NNNY Általános Iskola és AMI, Berhida
III. helyezett: Szunoman Lívia, Nepomuki Szent János Általános Iskola, Várpalota

 7-8. osztály
 I. helyezett: Vass Vivien, Ady Endre NNNY Általános Iskola és AMI, Berhida
 II. helyezett: Laki Doroti, Csajági Református Általános Iskola, Balatonfőkajár
III. helyezett: Pfeifer Viktória, Ady Endre NNNY Általános Iskola és AMI, Berhida

                                                                                                   Gráczerné Szabó Erzsébet
                                                                                                            szervező tanár
sz

Kistérségi matematika verseny

Iskolánkban harmadik alkalommal rendeztük meg a közepesnél nem jobb tanulók matematika versenyét. Az Ady-napok keretében 2016. november 17-én négy környékbeli általános iskola 31 tanulója vett részt a vetélkedőn. A számolási feladatokon kívül játékos, logikai feladatokat is tartalmaztak a feladatlapok, amelyek megoldására 45 perc állt a gyerekek rendelkezésére. Ebben az évben kimagasló teljesítményt nyújtottak a tanulók, a helyezettek sokkal több pontot értek el, mint az előző években. Köszönjük a felkészítést a tanár kollégáknak és a javításban való közreműködést.                 Borainé Rozner Kinga

 
Eredmények       
5. osztály          
  I.  Fridmann Csaba Patrik     Ősi Általános Iskola, Ősi      
   II.   Besenyei Cintia     Nepumuki Szent János RK Általános Iskola Várpalota      
III.     Molnár Petra      Horváth István Általános Iskola, Pétfürdő      
      
6. osztály         
I.      Miklós Máté     Nepumuki Szent János RK Általános Iskola Várpalota      
II.  Szalai Áron       Nepumuki Szent János RK Általános Iskola Várpalota      
III.  Simon Kevin        Ősi Általános Iskola, Ősi      
      
7. osztály      
I.  Lőrincz Brigitta      Nepumuki Szent János RK Általános Iskola Várpalota      
. II. Erdélyi Vilmos       Ősi Általános Iskola, Ősi      
III    Pfeifer Viktória Alíz        Ady Endre NNNy Ált. Isk. és AMI, Berhida      
      
8. osztály          
       I.  Szikra Barbara   Nepumuki Szent János RK Általános Iskola Várpalota      
  II.     Gáspár Bálint     Horváth István Általános Iskola, Pétfürdő      
  III.   Csáll Csaba     Nepumuki Szent János RK Általános Iskola Várpalota     


Kistérségi rajzverseny
r
Névadónk tiszteletére 2016. november 17-én – immár hagyományos módon – kistérségi rajzversenyt rendeztünk. Gyönyörű alkotások születtek Áprily Lajos: Az őszre várj című versének illusztrálására, illetve a kisebbek részéről az erdő szépségét megidézve.  A zsűri a következő tanulóknak ítélte a díjakat:
Felső tagozat:
Salamon Lora – Nepumuki Szent János Római Katolikus Iskola
Csanyiga Dorina – Horváth István Általános Iskola Pétfürdő
Molnár Kinga – Horváth István Általános Iskola Pétfürdő
Különdíj: Lakner Virág – Horváth István Általános Iskola Pétfürdő
Alsó tagozat:
Kányai Márk – II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Iskola
Slemmer Dzsenifer – II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Iskola
Csonnó Kevin – Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk és AMI
Különdíj I. Zabrebeka Szófia – Nepumuki Szent János Római Katolikus Iskola
Különdíj II. Gergely Barnabás – Nepumuki Szent János Római Katolikus Iskola
  Somogyiné Lukács Emőke

„Szép-olvasási”, „Szép-írási” verseny
Iskolánkban a hagyományokat folytatva, az Ady napi rendezvények keretében az idén is megrendeztük az alsó tagozatosoknak a „szép-olvasási„ és „szép-írási” versenyt.
A szép-olvasás eredménye:
1. osztály: Varga Attila Martin
2. osztály: Bodó Adrián
3. osztály: Seiber Roland Erik
4. osztály: Törő Roland Imre
A szépíráson minden alsó tagozatos kisdiákunk részt vett. Nagy öröm mindnyájunk számára, hogy aki a hétköznapokon „macskakaparással” ír, ilyenkor ő is igyekszik a legszebb írását bemutatni.
Eredmények:
                                I.                           II.                                 III.
1. osztály:     Kovács Zsófia        Varga Martin            Varga Bence
2. osztály:     Lendvai Violetta        Bakács Máté            Neubauer Zsanett
3. osztály:     Taszári Fedra    Lendvai Kálmán            Kamondi Virág
                       Nyári Georgina
                       Busa Dzsesszika
4. osztály:     Gertner Letícia             Sijer J. Dominik                  Szőke Milán
                                                                                               Babai Ábrahám
Minden kisgyereknek gratulálunk az elért eredményhez!
Bíztatjuk őket, -  és természetesen azokat is, akik most nem értek el helyezéseket - csak  így tovább!
                                    Tóthné Éberfi Éva
    alsós munkaközösség vezető

November 18-án nem tanulni jöttünk össze az iskolába

Ady napi rendezvényeink folytatódtak. Az alsó tagozatosok reggeli után rendőrségi előadást hallhattak a helyes kerékpáros közlekedésről, illetve hogy hogyan kell viselkedni, ha idegen akar szóba állni egy kisgyerekkel, vagy a lakásba akar bemenni. Az előadó külön felhívta a gyerekek figyelmét, hogy az állatokat nem szabad bántani, védeni kell őket. A délelőttöt kézművesedéssel folytattuk. Adventi koszorúkat készítettünk.

r  r   g
k
Délben ünnepélyes megemlékezéssel és az Ady szobor koszorúzásával folytattuk a napot.

a
 k

 


14:00 kezdtük fergeteges gálaműsorunkat, a Kultúrák Találkozásának Fesztiválját a Petőfi Művelődésházban, melynek hagyományát a tavalyi tanévben teremtettük meg, a TÁMOP3.1.4.B-13/1-2013-0001. számú „Köznevelés az iskolában PH modul „Az iskola közös ügyünk” című projekt keretében.
A színpadon számos zenés és prózai művet láthattunk. Felléptek: a Süni Óvoda, a Hétszínvirág Óvoda, Bambi csoportja; Bartos Sándor Óvoda, Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola tanulói, a Faller Jenő szakképző iskola tanulója: Loridán Kitti, az Alapfokú Művészeti Iskola és iskolánk tanulói, és a Berhida Táncegyüttes. Ezúton köszönjük a fellépőknek a színvonalas produkciókat, a vendégeknek a részvételt, a művelődési háznak a helyszín és a technikai eszközök biztosítását, a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzatnak pedi, hogy megvásárolta számunkra a dekorációt.


Márton-nap

 marton

Német nyelvű előadás az Ady iskolában 

n  m

November 8-án a különleges interaktív műsort láthattunk Figura Ede és Márk Sarolta előadásában. A nagycsoportos korosztályú óvodásokat is meghívtuk. A német nyelvű előadás nagy tetszést aratott a gyermekek körében. A művészek gitárral és fuvolával színesítették előadásukat.
Hans - német kisfiú – különös kalandjait élhettük át: rosszaságait, találkozását egy hatalmas kutyával, amiből baleset származott (a kutya nagyon megharapta a lábát, kórházba került). Később megjavulásának is tanúi lehettünk. Gyógyulása közben megkérte egy ismerősét (Sacit), hogy tanítsa meg fuvolázni.
Az előadás közben a művészek gyakran kértek segítséget a közönségtől. A gyerekek minden alkalommal örömmel jelentkeztek a különböző feladatokra.
Az óvodások is nagyon jól érezték magukat ezen a zenés délelőttön.

Zenei világnap


Emlékezünk 1956-ra

k

A „Berhidai Iskoláért” Alapítvány jóvoltából a „Hőseink emlékezetét örökítsük gyermekeink szívébe” – projekt 2hét elnevezésű KKETTKK-56P-04-0233 kódszámú, program valósulhatott meg iskolánkban, mely azt célozta, hogy méltó emléket állít a hősöknek. 

A 2 héten át tartó projekt keretében elsőként rendhagyó történelemórák valósultak meg október 17-én délelőtt Várpalotán a Fallerben és Berhidán az Ady Általános Iskolában Czéher Ildikó történész, történelemtanár vezetésével. Az Ady Iskola programhelyszínen az iskola 7-8. osztályos tanulóin kívül vendégül láttuk a kistérségből érkező iskolák tanulóit is (Ősi, Peremarton), így kb., mintegy 80 diák kísérte figyelemmel az érdekes és értékes órákat. Az általános és középiskolában is az 1956-os eseményekhez kapcsolódva más-más óratervvel készült az előadó a korosztálynak megfelelően.

10.19-én 20 fővel a Veszprém megyei levéltárba látogattunk, ahol először a levéltárról általánosságban tudhattunk meg különösen érdekes tudnivalókat, majd a témához kapcsolódó előadásban és vetítésben volt részünk, továbbá a megszerzett ismeretekhez interaktív feladatok megoldását kapcsolta a levéltári óravezető. Sok új ismeretet szereztünk a kutatómunkát illetően, amit a diákok az élet számos területén tudnak majd alkalmazni.

A nap folytatásaképpen 14.00 órától a Kastélydombon a Helyőrségi Művelődési Otthonban az 1956-os témában való megemlékező konferenciát valósítottunk meg emlékmű koszorúzással egybekötve. A koszorúzáson a Faller Jenő SZKI és az Ady Általános Iskola diákjai szavaltak a hősökre való megemlékezést szolgáló verseket. A konferencián 6 fő előadó változatos témákkal készült, így felelevenítettük az eseményeket összefoglalóan, illetve irodalmi szempontból is, továbbá kiemelve az Erdélyi, a Veszprém megyei és a várpalotai, valamint berhidai vonatkozásokat. Külön témaként foglalkoztunk a romák részvételével és az ’56-os öltözék és tánchagyományokkal.

A következő programelem 10. 21-én az Ady Általános Iskolában valósult meg. 12.00 órai kezdettel egy megemlékező műsort tartottunk, 14.00-kor pedig a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad irodalmi műsorát tekinthették meg a résztvevők.

A kéthetes projekt zárásaképpen 10.24-én a program ideje alatt a részt vevők által készített témával kapcsolatos kreatív munkákat kiállítottuk, s az Ady Általános Iskolában e kiállítás megtekinthető volt 10.28-ig, mely napon a korábbi gyakorlathoz hasonlóan a kistérségi iskolák diákjainak 4 fős csapatait vártuk vendégségbe vetélkedőre. Meghívásunkat elfogadta a Faller Jenő SZKI, a peremartoni, ősi, balatonalmádi iskola is, így összesen az adys diákokkal kiegészülve 7 csapat mérte össze tudását. A részt vevő gyermekek ajándékokkal és új ismeretekkel felvértezve távoztak 1956 -al kapcsolatosan. Ezúton is köszönjük a felkészítő pedagógusok alapos előkészítő munkáját, a diákok lelkes hozzáállását és a 3 tagú zsűri áldozatos értékelését!
Köszönettel tartozunk
ezen kívül mindenekelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottságnak, mely szervezet programunkat támogatta, s ez által Alapítványunk, a „Berhidai Iskoláért” Alapítvány a pályázaton 2.500.000 ft támogatásban részesült.

Célunkat, mi szerint - „Maradandó élményt szeretnénk nyújtani a programon részt vevő diákok és felnőttek számára, mely párosul az interaktív módon elsajátított tanulás élményével, a kreativitással, a vetélkedő során az egészséges versenyszellem és sikerélmény nyújtásával, továbbá méltó módon való megemlékezést megvalósítani és gyermekeinkre a hazaszeretet értékeit ily módon átörökíteni.” - a program időtartama alatt maradéktalanul megvalósítottuk.
f


Továbbképzésen jártunk
Iskolánk tantestülete az elmúlt két évben több továbbképzésen is részt vett. Keressük azokat a módszereket, amellyel hatékonyan és érdekesen tudjuk gyerekeinket tanítani.
Ennek érdekében kerestük fel és vettünk részt módszertani bemutató órán ez év októberében, a Berhidától 300 km-re fekvő Hejőkeresztúri általános iskolában.  Az iskola 15 évvel ezelőtt vezette be a KIP-es módszert, a Központi Instrukciós Programot, amelyet az USA-ból vettek át, és amelyet az iskola igazgatónője ott tanulmányozott. A módszer lényege, hogy a gyerekeket a mindennapi életre készítse fel, érdekesen a tanulmányaik folyamán.
 A módszer nagy bizakodásra ad nekünk is reményt, hiszen több elemét már alkalmazzuk a tanítás folyamatában. Ennek a lényege, hogy a tanulók motiváltan minél több és változatosabb tudást szerezzenek.
 A Hejőkeresztúri iskola eredményei országosan is elismertek. Az iskola tanulóinak szinte mindegyike 8. osztály után, olyan középiskolát választ, amelyik érettségit ad. Ezt a módszert tanítják az egyetemeken a mostani egyetemistáknak, akik majd tanárok és tanítók lesznek, pár éven belül.
Tantestületünkkel megbeszélve, akik gyermekszerető, jól felkészült pedagógusok, elgondolkodtunk a látogatás után, hogy a következő években szeretnénk mi is bevezetni a KIP-es módszert, ezzel is nagyobb esélyt adva az Ady iskola diákjainknak a sikeres tanulmányaikhoz.

Futóverseny

fut
Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola